Hami Asraff

Tinta Nasihat Dan Pedoman

29 notes

Tidak perlu tunggu Syawal untuk memohon kemaafan. Tetapi begitu syahdu dan indah menghulur kemaafan tika menjelang Syawal.

Tidak pernah rugi memohon kemaafan. Tidak pernah miskin memaafkan kesalahan insan.

Hidup kita tidak lama. Kita sendiri tidak pernah tahu bila ajal bakal menjemput kita. Menangguh kemaafan hanya membuat diri rasa terbeban.

Buang keegoan. Jangan biarkan keegoan melenyapkan kebahagian.

Tidak perlu tunggu Syawal untuk memohon kemaafan. Tetapi begitu syahdu dan indah menghulur kemaafan tika menjelang Syawal.

Tidak pernah rugi memohon kemaafan. Tidak pernah miskin memaafkan kesalahan insan.

Hidup kita tidak lama. Kita sendiri tidak pernah tahu bila ajal bakal menjemput kita. Menangguh kemaafan hanya membuat diri rasa terbeban.

Buang keegoan. Jangan biarkan keegoan melenyapkan kebahagian.


1 note

Beraya dengan geng-geng sekolah rendah. Kenai depa ni dari Darjah 1 (1992) sampai hari ni. Bayangkanlah betapa banyak story mory mahu dikongsi bersama. Bersembang seharian pun tak setel. Thank you whatsapp menghubungkan kami. Hahaha!

Beraya dengan geng-geng sekolah rendah. Kenai depa ni dari Darjah 1 (1992) sampai hari ni. Bayangkanlah betapa banyak story mory mahu dikongsi bersama. Bersembang seharian pun tak setel. Thank you whatsapp menghubungkan kami. Hahaha!


10 notes

Tadi dengar khutbah raya, 

"Sembunyi kesedihan seketika di hari yang mulia. Ambil lah masa bergembira bersama sanak saudara."

Bergembiralah seadanya. Selamat hari raya semua.

Tadi dengar khutbah raya,

"Sembunyi kesedihan seketika di hari yang mulia. Ambil lah masa bergembira bersama sanak saudara."

Bergembiralah seadanya. Selamat hari raya semua.


0 notes

Kalau dok bandar nak beli santan amatlah senang. Pi mydin, beli santan kotak yang telah disediakan dan balik terus masak kari ayam.

Kalau dok kampung ni kena berusaha sikit. Pi cari golok, pi cari buah nyoq (kelapa) belakang rumah dan kupas. Lepas tu guna teknik belahan dedua dan seterusnya dimesin sebelum mendapat kelapa parut. Kelapa parut berkenaan yang diperah untuk mendapatkan santan.

Wah dah macam buat tutorial cara-cara ingin mendapatkan santan gitu. Tapi point nak cakap kat sini adalah sehari sebelum nak raya ni best. Semua adik-beradik ada kerja dia tertentu. Telah dibahagi tugas. Proses ini yang memeriahkan hari raya sebenarnya :)

Kalau dok bandar nak beli santan amatlah senang. Pi mydin, beli santan kotak yang telah disediakan dan balik terus masak kari ayam.

Kalau dok kampung ni kena berusaha sikit. Pi cari golok, pi cari buah nyoq (kelapa) belakang rumah dan kupas. Lepas tu guna teknik belahan dedua dan seterusnya dimesin sebelum mendapat kelapa parut. Kelapa parut berkenaan yang diperah untuk mendapatkan santan.

Wah dah macam buat tutorial cara-cara ingin mendapatkan santan gitu. Tapi point nak cakap kat sini adalah sehari sebelum nak raya ni best. Semua adik-beradik ada kerja dia tertentu. Telah dibahagi tugas. Proses ini yang memeriahkan hari raya sebenarnya :)


3 notes

Seringkali beli baju Melayu last minute. Standard. Bila di saat-saat genting, maka amat malas untuk memilih dan berebut-rebut dengan segenap manusia yang hadir. 

Pi Jakel, ushar wallet, kira bajet, ambil, bayar dan balik. Hahaha! 

Yang belum shopping lagi tu, selamat menyopingkan diri. Ingat, bersederhana dalam berhari raya. Ingat mereka yang lebih kurang dari kita.

Seringkali beli baju Melayu last minute. Standard. Bila di saat-saat genting, maka amat malas untuk memilih dan berebut-rebut dengan segenap manusia yang hadir.

Pi Jakel, ushar wallet, kira bajet, ambil, bayar dan balik. Hahaha!

Yang belum shopping lagi tu, selamat menyopingkan diri. Ingat, bersederhana dalam berhari raya. Ingat mereka yang lebih kurang dari kita.