Hami Asraff

Tinta Nasihat Dan Pedoman

12 notes

Fikiran kusut apabila terlalu banyak perkara menyesakkan minda. Biasalah, itu dinamakan manusia. Ye dak?

Banyak benda boleh dilakukan untuk menenangkan fikiran. Antaranya melihat pemandangan menghijau. Jom tenangkan fikiran!

Fikiran kusut apabila terlalu banyak perkara menyesakkan minda. Biasalah, itu dinamakan manusia. Ye dak?

Banyak benda boleh dilakukan untuk menenangkan fikiran. Antaranya melihat pemandangan menghijau. Jom tenangkan fikiran!


23 notes

Apabila melalukan sesi throwback, rupa-rupanya banyak juga exam-exam dalam hidup yang telah berjaya dilalui.

Dulu bila menjelang exam, semua benda tiba-tiba bertukar. Bersengkang mata, tak cukup tidoq study (study last minute itu perkara biasa). Kalau bab nebes tak payah cakap la. Mai la 100x exam pun nebes tu wajib.

But now, aku pulak jaga student exam. Haih, cepatnya masa berlalu. So, ini dinamakan proses. Setiap orang akan laluinya. Nak tak nak kena lalui juga.

Exam tidak semestinya berbentuk bertulis di Universiti. Exam di luar itu exam sebenar yang kita perlu tempuhi. Moga kita semua berjaya harungi exam-exam dari Allah. Amin.

[Good luck for student UNITEN Diploma Mechanical Engineering (Tahfiz) 2014/2015). Moga sukses semuanya]

Apabila melalukan sesi throwback, rupa-rupanya banyak juga exam-exam dalam hidup yang telah berjaya dilalui.

Dulu bila menjelang exam, semua benda tiba-tiba bertukar. Bersengkang mata, tak cukup tidoq study (study last minute itu perkara biasa). Kalau bab nebes tak payah cakap la. Mai la 100x exam pun nebes tu wajib.

But now, aku pulak jaga student exam. Haih, cepatnya masa berlalu. So, ini dinamakan proses. Setiap orang akan laluinya. Nak tak nak kena lalui juga.

Exam tidak semestinya berbentuk bertulis di Universiti. Exam di luar itu exam sebenar yang kita perlu tempuhi. Moga kita semua berjaya harungi exam-exam dari Allah. Amin.

[Good luck for student UNITEN Diploma Mechanical Engineering (Tahfiz) 2014/2015). Moga sukses semuanya]


28 notes

Kadang, kita rasa kita terlalu banyak masalah. Masalah kita masalah paling besar di dunia. Kita fikir masalah, dan masalah terus datang tanpa dipinta.

Kadang kita terlupa untuk cuba selesaikan masalah. Kita abaikan masalah-masalah yang kecil. Kita terlupa masalah-masalah kecil yang diabaikan ini menjadi masalah besar kelak.

Jika ada masalah, ambil sehelai kertas dan tulis masalah-masalah yang dihadapi. Try solve slow-slow. Sikit demi sikit masalah yang meruncing tadi akan mengecil. Tak percaya? Cuba try test tengok!

Orang yang berjaya adalah orang yang melihat masalah itu sebagai sebuah cabaran untuk terus berusaha menjadi yang lebih baik. Ayuh mari menjadi orang yang berjaya!

Kadang, kita rasa kita terlalu banyak masalah. Masalah kita masalah paling besar di dunia. Kita fikir masalah, dan masalah terus datang tanpa dipinta.

Kadang kita terlupa untuk cuba selesaikan masalah. Kita abaikan masalah-masalah yang kecil. Kita terlupa masalah-masalah kecil yang diabaikan ini menjadi masalah besar kelak.

Jika ada masalah, ambil sehelai kertas dan tulis masalah-masalah yang dihadapi. Try solve slow-slow. Sikit demi sikit masalah yang meruncing tadi akan mengecil. Tak percaya? Cuba try test tengok!

Orang yang berjaya adalah orang yang melihat masalah itu sebagai sebuah cabaran untuk terus berusaha menjadi yang lebih baik. Ayuh mari menjadi orang yang berjaya!


2 notes

Tadi jumpa customer. Deliver Sambal Ikan Bilis Mak Njang (mak aku la tu). Sekali dapat hadiah daa.

Terbalik, customer pulak bagi hadiah. Hahaha. Apa pun terima kasih daun keladi. Lain hari, belilah Sambal Ikan Bilis lagi. Heh.

So sesiapa yang ingin menerai Sambal Ikan Bilis Mak Njang (rujuk previous-previous photo), bolehlah berbuat demikian di nombor

013-2995365

Atau 

WeChat: hami_asraff

Kalau tak mau sambal ikan bilis, nak ambil polisi Takaful lagi dialu-alukan.

:)

#SenyumSampaiTelinga

Tadi jumpa customer. Deliver Sambal Ikan Bilis Mak Njang (mak aku la tu). Sekali dapat hadiah daa.

Terbalik, customer pulak bagi hadiah. Hahaha. Apa pun terima kasih daun keladi. Lain hari, belilah Sambal Ikan Bilis lagi. Heh.

So sesiapa yang ingin menerai Sambal Ikan Bilis Mak Njang (rujuk previous-previous photo), bolehlah berbuat demikian di nombor

013-2995365

Atau

WeChat: hami_asraff

Kalau tak mau sambal ikan bilis, nak ambil polisi Takaful lagi dialu-alukan.

:)

#SenyumSampaiTelinga

Filed under senyumsampaitelinga


20 notes

Cinta sejati itu akan lahir apabila kita mengutamakan cinta pada Ilahi.

Cinta sejati itu akan hadir apabila kita belajar mencintai diri sendiri.

Cintailah Yang Maha Pencipta, sebelum mencintai makhlukNya.

Cinta sejati itu akan lahir apabila kita mengutamakan cinta pada Ilahi.

Cinta sejati itu akan hadir apabila kita belajar mencintai diri sendiri.

Cintailah Yang Maha Pencipta, sebelum mencintai makhlukNya.